Gode råd ved praktiksøgning

Når man skal finde en praktikplads eller måske et studierelevant fritidsjob, er det vigtigt at gøre sig nogle tanker om hvordan man bedst muligt når i mål.

Her kan du læse lidt om, hvilket forarbejde, som du som praktik- eller studiejobsøgende kan gøre, og hvordan du i samarbejde med praktikkoordinatoren kan lægge den bedste strategi for hvordan det skal lykkes at finde en spændende praktikplads.

 

Først og fremmest er det vigtigt at have dit materiale i orden - det vil blandt andet sige et grundigt og præcist CV. Hvis du vil sende en skriftlig ansøgning, skal den også være gennemarbejdet og give det bedste indtryk af hvem du er, og hvorfor det lige netop er DIG, som virksomheden skal ansætte.

CV Billede


Et CV kan udformes på mange måder, og det er i CV'et, at din måske kommende arbejdsgiver får et overblik over din skolegang, erhvervserfaring, kompetencer og styrker. Med andre ord din faglige og personlige profil.

Når du skriver dit CV, så prøv at tænke på, hvad arbejdsgiveren i den anden ende lægger vægt på - hvad siger noget særligt om dig? Har du lavet frivilligt arbejde, været aktiv i en forening eller noget helt tredje, så husk at få det frem i dit CV, da det fortæller noget om hvem du er, og hvorfor du skiller dig ud fra mængden, for der er mange om buddet, som jobmarkedet i dag ser ud.

Tjekliste til hvad et CV kan indeholde

 • Dine kontaktoplysninger - dvs. dit fulde navn, din adresse, dit telefonnummer og din e-mailadresse
 • Evt. et billede - men vælg det med omhu. Fest- eller feriebilleder hører ikke hjemme på et CV. Sørg for, at du er velklædt og smilende på billedet.
 • Sæt nogle ord på hvem du er og hvad du kan – og hvorfor du gerne vil arbejde med dit fagområde.
  Du kan evt. også skrive lidt om hvad du laver i din fritid, især hvis du har en fagrelevant hobby.
 • List også gerne op, hvad du indtil nu har arbejdet med på grundforløbet, og hvad det har givet dig af kompetencer
 • En oversigt over din uddannelse indtil nu – med nyeste først
 • En oversigt over din erhvervserfaring – det vil sige hvilke jobs, du har haft og hvornår.
 • Referencepersoner eller udtalelser fra tidligere arbejdsgivere, hvis du har det
 • Og til slut dine eksamenspapirer.

 

En god ansøgning

Når du skal skrive en ansøgning om en praktikplads eller et studiejob, er det vigtigt, at du prøver at sætte dig i modtagerens - det vil sige virksomhedens - sted. Tænk på hvad virksomheden lægger vægt på, og hvorfor din profil passer godt til hvad virksomheden mangler.

Mange praktikpladser og jobs bliver ikke opslået, og derfor er det vigtigt, at når du søger uopfordret, at du gør en indsats for at sætte dig ind i virksomhedens forretningsområde og behov.

I en ansøgning er man nødt til at pakke genertheden og janteloven væk. Så tro på dig selv - og prøv at skrive din ansøgning ud fra indgangsvinklen "hvad brænder jeg for, hvad er jeg dygtig til, og hvordan kan jeg være med til at udvikle virksomheden".

Brug dit netværk og de sociale medier konstruktivt 

 • Du kan overveje, om du vil have en profil på Linked-In, som er den professionelle udgave af facebook. Sørg for, at din profil er opdateret og indeholder dine relevante informationer om tidligere jobs, din uddannelse osv.
  Linked-In kan være en effektiv måde at bruge dit netværk på, da du kan se, hvem dit netværk er forbundet med.
 • Tænk over, hvad du poster på facebook. Lad være med at skrive noget, som du ikke kan stå inde for overfor en arbejdsgiver. Tænk på at sende et positivt billede af dig selv til omverdenen.
 • Brug praktikkoordinatoren som sparringspartner omkring netværksarbejde og samarbejdspartnere.

 

Mere inspiration?

Klik her for at komme til EMU's side med mange gode tips og informationer om praktiksøgning.

 

www.praktikpladsen.dk kan man læse om praktikpladssituationen på de forskellige uddannelser, finde lister over godkendte virksomheder, se ledige praktikpladser og meget mere.