KOMMENDE STUDERENDE
Overvejer du at begynde på uddannelse?
Her kan du læse om, hvordan du kan forberede dig på at blive studerende i Danmark.
Der er mange forberedelser, du skal foretage dig, inden du begynder på uddannelse i Danmark, og det er en god idé at begynde planlægningen tidligt. Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigt, at du finder den uddannelse, der interesserer dig mest.
Det er også vigtigt, at du har gjort op med dig selv, om du kan flytte fra Grønland til Danmark og undvære din familie og venner i længere tid. Det er afgørende, at du er åben overfor at møde nye mennesker og starte et helt nyt socialt netværk i Danmark. Herudover skal du gøre op med dig selv, om du er klar til at begynde på et studie, der tager flere år, måske helt op til 5 år.
Der er også rigtig mange praktiske ting, det er vigtige, du får styr på, inden du rejser på uddannelse i Danmark.
TJEKLISTE
Ansøgning. Der er fire vigtige ansøgninger i forbindelse med at starte på uddannelse i Danmark. Du kan læse en vejledning til at udfylde ansøgningerne her (DK/GRL)
Børn. Har du børn med til Danmark er der mange praktiske ting som skal være i orden, for at du kan få et godt studieliv og I kan få et godt familieliv i Danmark. Læs om dette her.
Kæreste eller ægtefælle med på uddannelse. Skal din kæreste eller ægtefælle med til Danmark, er det en god ide at overveje, hvad han eller hun skal lave imens du uddanner dig.
Økonomi. Det er rigtig dyrt at flytte til Danmark og det er derfor vigtigt at du har sparet penge sammen før du flytter. Læs mere om dette i afsnittet nedenfor.
ØKONOMI
Det er dyrt at flytte til Danmark. Derfor er det vigtigt, at du har sparet penge op, inden du flytter. Du skal betale depositum til kollegieværelse eller lejlighed, hvilket ofte svarer til tre måneders husleje. Kollegieværelser og lejligheder i Danmark er som regel umøblerede, og det er dyrt at få fragtet gods herned, så du skal sandsynligvis ud at købe møbler. Når du læser på en videregående uddannelse, skal du selv sørge for at købe dine bøger, og det kan hurtigt løbe op i 2.000 - 3.000 kr. pr. semester. Ofte bor man et stykke væk fra uddannelsesstedet, så en cykel eller et buskort er nødvendigt. Alle skriftlige opgaver skal skrives på computer, og ofte lægger forelæserne undervisningsplaner og beskeder ud over internettet – du kan altså ikke undvære en computer.
Vi har lavet et budget over, hvad du kan forvente at skulle bruge penge på i forbindelse med studiestarten.
Prøv at opstille dit eget budget.
Depositum/husleje 7.500 kr.
Egne bogudgifter (for 1. semester) 2.500 kr.
Cykel 3.000 kr.
Computer 5.000 kr.
Møbler 5.000 kr.
Øvrige udgifter 2.000 kr.
I alt 25.000 kr.
Derudover koster det hver måned penge at leve som studerende. Det er en rigtig god ide at lægge et budget, så du kan holde styr på din økonomi og ikke bliver overrasket af uforudsete udgifter.
INTROKURSUS
Vi afholder hvert år en introdag i Det Grønlandske Hus i Aalborg. Kurset ligger i slutningen af august og henvender sig til de nye studerende i Nordjylland. Formålet med introduktionsdagen er for dig at høre om Det Grønlandske Hus' forskellige funktioner, at blive fortrolig med Uddannelsesstøttebekendtgørelsen, at give dig mulighed for at møde andre studerende fra Grønland samt i det hele taget at føle, hvordan det er at være studerende her i byen.
Ud over Husets introarrangement afholder langt de fleste uddannelser også deres egne introkurser. Disse ligger ofte i begyndelsen af studieåret og indeholder indslag af både faglig og social karakter med alt fra kurser i studieteknik til fredagsbar og hyttetur. Vi vil på det kraftigste anbefale dig at deltage i introkurserne, da det er her, du har mulighed for at lære dine nye medstuderende at kende, og her mange læsegrupper bliver dannet.
"DE DER DROG UD"
Som en del af et formidlingskursus i dansk, skrev 7 studerende i Aalborg i 2009 bogen "De der drog ud". Målet med bogen er først og fremmest at give kommende grønlandske studerende et indblik i, hvordan tilværelsen som studerende i Danmark kan forme sig. Det var op til den enkelte at vælge fokus, men naturligvis er der visse temaer, der går igen, f.eks. erfaringer med studiet, økonomi, kulturchok og hjemve. De syv forfattere har vidt forskellige baggrund og dermed vidt forskellige erfaringer, hvilket forhåbentlig betyder, at en meget stor gruppe kan få glæde af at læse de syv indlæg. Du kan frit downloade "De der drog ud".