KOMMENDE STUDERENDE
Overvejer du at begynde på uddannelse?
At flytte til et andet land for at tage en uddannelse er en stor og vigtig beslutning. Derfor er det meget vigtigt at være godt forberedt på, hvad der venter dig, og at du begynder planlægningen i god tid.
Her er 5 vigtige emner, du skal have undersøgt eller gjort dig tanker om:
Uddannelse. Er det den rigtige uddannelse for dig? Undersøg på www.ug.dk og skolens hjemmeside, hvad uddannelsen indebærer, hvilke forventninger og krav, der er til dig, samt hvad du kan forvente af skolen. Tag gerne kontakt til skolens studievejleder.
Bolig. Hvor skal du bo? Hvad har du råd til? En kollegiebolig i Danmark koster oftest mellem 3.500 – 6.000 kr./måneden og du skal de fleste steder indbetale 3 måneders depositum + 1. måneds husleje, før du kan få nøglen. Derudover er kollegieboliger umøblerede og uden udstyr af nogen art.
Familie med? Har du børn og/eller en samlever, der skal med? Hvis ja, skal børnene tilmeldes til pasningstilbud/skole. Hvordan kan du hjælpe dem med at falde til et nyt sted? Hvad skal din samlever lave, mens du uddanner dig?
Sociale netværk. Kender du nogen i området i forvejen? Det er afgørende, at du er åben overfor at møde nye mennesker og starte et helt nyt socialt netværk – både på uddannelsen og i fritiden. Hvad har du lyst til at lave, når du har fri? Hvilke muligheder er der, der hvor du gerne vil bo? Hvor/hvordan kan du lære nye mennesker at kende? Uden et socialt netværk, kan hverdagen let blive svær og lang.
Økonomi. Hvad skal du anskaffe dig, når du kommer til Danmark og hvad koster det? Kan din daglige økonomi hænge sammen på en SU? Hvad skal du prioritere? Du skal have mad, tøj, telefon, internet, forsikring, transportmulighed osv. Prøv at lave et budget, der kan give dig et overblik. Skal du eventuelt låne penge hver måned, eller måske finde et fritidsjob?
Du kender måske andre, der har været (eller er) i Danmark for at uddanne sig? Prøv at tale med dem om deres erfaringer. Du er også altid velkommen til at spørge din vejleder i Det Grønlandske Hus om alt muligt. Og så kan man naturligvis også google sig frem til meget.
LÆge
Når man flytter sin adresse til Danmark, skal man samtidig vælge en læge. Så får man et gult sundhedskort, der giver adgang til sundhedssystemet. Det er gratis at gå til læge.
Hvis man er her midlertidigt, f.eks. på et hovedforløb har man ikke samme rettigheder, for så har man bopæl i Grønland. Men hvis man pludseligt får behov for akut og nødvendig lægehjælp, kan man godt få hjælp. Reglerne herom står på din bopælsattest, som du bør medbringe.
Skal man være her midlertidigt, men lidt længere, f.eks. som elev på et grundforløb og med bopæl på et skolehjem, kan man søge om ”særligt sundhedskort”, som er midlertidigt, men giver ret til lægehjælp, som hvis man har bopæl i Danmark.
Tandlæge
Tandlæge er IKKE gratis i Danmark, og man kan frit vælge tandlæge.
Dog har unge under 21 år med særligt sundhedskort ret til gratis tandpleje inkl. bøjlebehandling via den kommunale tandpleje.
Hvis du får en tandskade, der kræver nødvendig og akut behandling kan du være berettiget til dækning af udgifter gennem den erhvervsrejseforsikring, du automatisk har gennem Selvstyret.