Nye regler om grønlandsk kørekort i Danmark

Der er kommet ny bekendtgørelse d. 27. august, som beskriver, at hvis indehaveren af et grønlandsk kørekort kan dokumentere at have gennemført 2 lektioner i Danmark, kan kørekortet sidestilles med dansk kørekort.

Det kræver en udfyldelse af en blanket, som skal udfyldes af kørekortindehaveren og kørelæreren. Blanketten kan findes via dette link.

Læs om ændringerne på Færdselsstyrelsens hjemmeside her. Hele bekendtgørelsen kan læses via dette link under ‘Kapitel 13: Færøske, grønlandske og udenlandske kørekort’.

Læs også om de nye regler i nyhedsartiklen her.

Masser af gæster til Food Festival i Aarhus

Aarhus hyldede madglæde og mangfoldighed på Food Festival i weekenden 6.-8. september. Arctic Street Food var med sammen med medarbejdere fra Det Grønlandske Hus i Aalborg og Det Grønlandske Hus i Aarhus.

asf food festival.jpg

I ”Det Grønlandske Telt”, som var organiseret af Det Grønlandske Hus i Aalborg og Aarhus, var der meget at se, opleve og smage for de mange fremmødte festivalgæster.  

Arctic Street Food-vognen serverede hele weekenden små smagsprøver med grønlandske produkter, der var lynrøget i medbragte rygeovne. Den ene ret bestod af røgede rejer i en rejecocktail med kinakål, tørrede blåbær og stenbiderrogn, mens den anden var små spyd med nyrøget hellefisk samt æblestykker.

De unge frivillige der deltog fra Arctic Street Food var: Iisavaraq, Inunnguaq, Kasper, Miki, Steen, Avatannguaq, Kristiane og Aqqa-Erik. De frivillige modtog mange rosende ord for maden, som de fortalte publikum om undervejs. De var da også godt trætte søndag efter tre dages non-stop servering, men samtidig glade og tilfredse med resultaterne. Det Grønlandske Hus i Aalborg takker for deres store indsats. Læs mere om Arctic Street Food her.

En gæst, der var forbi Det Grønlandske Telt, har boet i Grønland og er glad for at man sætter fokus på netop maden.

- Det som det her viser, er også mangfoldigheden fra en anden del af rigsfællesskabet, siger Mia Rasholdt (t.h., red.), der er klinisk dietist i Hospitalskøkkenet Horsens.

IMG_1630.JPG

Hendes kollega Karen Bundgaard har ikke været i Grønland, men siger, at hun slet ikke har tænkt på fødevareproduktion før nu, når hun har tænkt på Grønland. Kollegaen Mia Rasholdt mener, at madkulturen fra Grønland også sætter tingene i perspektiv:

- Det sætter vores overflod i Danmark i perspektiv, for man kan godt have et godt liv i Grønland, selvom man ikke har adgang til alle fødevarer. Da jeg boede i Grønland, købte jeg for eksempel ofte frisk fisk på brædtet, hvilket var billigt og lækkert.

Udstillingen af varer i ”Den Grønlandske Butik”, som Arctic Street Food havde stillet op, illustrerede desuden forskellene i forbrugspriserne i Grønland sammenlignet med i Danmark.

- Vi vidste godt, at priserne generelt er dyrere, siger Thore Mølsted der sammen med vennerne Julie, Maj og Stine var forbi Det Grønlandske Telt.

Fredag fortalte forfatter og illustrator Maria Bach Kreutzmann om arbejdet med bogen ”Bestiarium Groenlandica”, en illustreret håndbog om grønlandske mytevæsner, ånder og dyr. Desuden stod Maria Paninnguaq Rafaelsen fra Skoletjenesten i Det Grønlandske Hus i Aalborg sammen med Maria for en kreativ workshop om grønlandske mytevæsener. Børn som voksne kunne selv lave monstre, som kan ses herunder.

Udover aktiviteterne i teltet kunne man besøge standene fra Inuacare, Royal Greenland og få smagsprøver fra firmaet RAW Lava/Ice, der sælger grønlandsk vand.

Lørdag holdt tekstilkunstner og designer Julie Bach workshop og fortalte om arbejdet med at bearbejde sælskind.

Søndag talte lektor Ph.d. ved Aalborg Universitet Lill Rastad Bjørst om bæredygtighed i en arktisk kontekst – både i traditionel og i moderne tid.

Publikum fik indimellem lov til at lege med maden sammen med kok Lars Jeppesen i workshoppen ”Det legende køkken”.

Det var en fornøjelse at deltage i Food Festival i Aarhus, og Det Grønlandske Hus i Aalborg takker for interessen til alle de deltagere, der kiggede forbi teltet.

Velbesøgt Aasivik Jubilæums-stævne

IMG_1579.JPG

Fra fredag 30. august til søndag 1. september mødtes grønlandske foreninger til Aasivik stævne ved Herning.

I år var det 25-års jubilæum for stævnet, og arrangørene fra Det Grønlandske Hus i Aarhus havde sammen med de grønlandske foreninger i Midtjylland Nanoq, Neriuut, Kajak, Agpa, Kilitaq, Unaaq, Iserfik Nutaaq, Tasermiut, Klub 94, Kaffemik sammensat et hyggeligt program. Det Grønlandske Hus i Aalborg bidrog med bustransport fra Aalborg, hvorfra ti deltagere fredag tog afsted med bussen.

På Aasivik-stævnet var der blandt andet flaghejsning om lørdagen, korsang, husflid-workshop og fællesspisning. Herunder kan du se billeder fra weekenden, hvor der deltog omkring 80 personer.

Fotos: Valerius Gabrielsen

Brugerråd oprettet i Tamatta

Aktivitetshuset Tamatta oprettede og valgte onsdag et nyt Brugerråd.

Over 20 borgere var onsdag mødt op for at drøfte oprettelsen af et nyt brugerråd i Tamatta. Efter en snak om, hvad der var af arbejde at tage fat på for brugerrådet, blev der afholdt valg. Alle fem opstillede blev valgt til Brugerrådet (fra venstre på billedet):

Frederik Lynge, Marta Lange, Jørgen Jerimiassen, Vila Thomsen og Niels Jørgen Joelsen.

Det nye brugerråd består af brugere i huset, og skal fremover holde møder om rammerne for Tamatta, blandt andet om hvad brugerne ønsker at holde af aktiviteter.

Det er brugerne af huset selv, der har oprettet brugerrådet, og det er ligeledes brugerne selv, der skal være drivkræfterne bag det. Allerede på mødet kom der forslag og ideer til forbedringer af aktiviteterne i huset, såsom en brevkasse til forslag for brugerne, bedre tilgængelighed til fællesspisning og mere klarhed omkring husregler.

Det Grønlandske Hus i Aalborg takker for et godt møde og ønsker Brugerrådet god arbejdslyst.

Brugerråd 04-09-19.jpg
Brugerråd2 04-09-19.jpg
Brugerråd3 04-09-19.jpg

Travl sensommer i Arctic Street Food

ASF Press unge ved vogne halvnær.jpg

Arctic Street Food - Det Grønlandske Hus i Aalborgs inklusionsprojekt - har hele foråret, sommeren og sensommeren arbejdet på at etablere sig i nye lokaler på Limfjordsværftet. De unge frivillige har anlagt haver, malet, hamret, skuret og skrubbet.
Efter en kort ferie er både det arbejde og projektets mere synlige udgående aktiviteter i fuld gang igen. De unge præsenterede en ny menu ved punkrock festivalen ”Why change your moves” d. 24. august ved 1000Fryd, Aalborg.
Forude venter nu en stribe arrangementer for de unge frivillige:

  • D. 6.-9. september ruller vognen mod Food Festival i Aarhus, hvor de unge repræsenterer Grønland og Nordjylland ved Nordeuropas største fødevarefestival.

  • D. 14. september er de unge inviteret til ”Hele verden i Frederikshavn”.

  • D. 10. oktober har de unge valgt at deltage i ”Bag for en sag” hvor de på dagen vil sælge street food versionen af den traditionelle grønlandske kage på gader og pladser rundt omkring i Aalborg - overskuddet går til Børnetelefonen.

  • Allerede den 13. oktober er de unge på farten igen - denne gang vil de servere smagsprøver på grønlandske råvarer ved Slædehundenes dag i Tversted.

  • Ydermere står ASF for bespisningen ved Aalborg Kommunes store Temadag om Grønlændere i Danmark d. 23. oktober.

Se flotte billeder af de unges arbejde med at plante og bygge ved Limfjordsværftet herunder.

Du kan følge Arctic Street Food på deres facebookside.

IMG_1405.jpg
IMG_1421.jpg
IMG_1423.jpg
IMG_1409.jpg
IMG_1426.jpg
IMG_1428.jpg

Grønlandsk mad og kultur på Food Festival

foodfestival_raisfoto_4873.jpg

Det Grønlandske Hus i Aarhus og Det Grønlandske Hus i Aalborg går i år sammen om at repræsentere Grønland på Food Festival i Aarhus

Når Food Festival løber af stablen fra 6.-8. september ved Tangkrogen i Aarhus, vil Grønland også være at finde. Madfestivalen er Nordens største, og giver derfor en unik mulighed for at fortælle om grønlandsk mad og kultur til et stort publikum.

På festivalområdet Danmarks Spisekamre vil man kunne besøge teltet ”Det Grønlandske Hus”. Her vil weekenden igennem være oplæg om alt fra grønlandske myter, til sy-workshop med fokus på udnyttelse af sælen, til bæredygtighed i Arktis, samt musik, underholdning for børn, mad-workshops og smagsprøver fra Arctic Street Food.

Det Grønlandske Hus i Aarhus og Det Grønlandske Hus i Aalborg har i år valgt at samarbejde om årets Food Festival, for derved at styrke fortællingen om det moderne Grønland gennem mad og kultur. Direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus, Jørn Holbech, siger om samarbejdet:

”De Grønlandske Huse i Danmark samarbejder i forvejen på en lang række områder indenfor uddannelse, socialområdet og kulturformidling. Med denne udbygning af samarbejdet i deltagelsen i Food Festival bliver det grønlandske tiltag kun yderligere styrket, idet husenes forskellige profiler og kompetencer tilsammen skaber nye muligheder. Det gør Grønland mere synligt på netop et område, hvor Grønland har nogle særlige og unikke råvarer og naturressourcer. Det Grønlandske Hus i Aarhus deltager i år på Food Festivalen for 5. gang og glæder os til at præsentere Grønland sammen med Det Grønlandske Hus i Aalborg.”

Direktør i Det Grønlandske Hus i Aalborg, Bo Albrechtsen, mener, at det er vigtigt at kombinere mad og kultur.

”Det giver rigtig meget mening, når De Grønlandske Huse slår sig sammen, og med forenede kræfter styrker indsatsen for at formidle det moderne Grønland. På Food Festival 2019 bliver de grønlandske tiltag tilrettelagt med fokus på menneskene og kulturen bag maden. Næring er vigtig, og mad er vigtig – men mad er meget mere end bare næring. Mad er resultatet af en kulturs brug af råvarerne, og derfor er det nødvendigt at lære om kultur og levevis, hvis man til fulde vil forstå smagen af det måltid, vi spiser.”

Food Festival afholdes hvert år som afslutning på Aarhus Festuge med over 30.000 deltagende gæster. Det er Nordens største madfestival, hvor kokke, producenter og madentusiaster mødes for at dele madglæden og få ny inspiration. Læs mere om Food Festival her.


Programoversigt for ”Det Grønlandske Hus” på Food Festival 2019:

Alle dage - Arctic Street Food

Arctic Street Food fra Det Grønlandske Hus i Aalborg serverer smagsprøver og små anretninger fra deres food truck ved teltet fredag, lørdag og søndag. Maden er sponseret af Royal Greenland. Arctic Street Food er et socioøkonomisk inklusionsprojekt startet af Det Grønlandske Hus i Aalborg. I Arctic Street Food fortolker unge grønlændere råvarer fra Grønland på en ny og spændende måde.
Formålet er at give unge grønlændere en mulighed for at gå på opdagelse i egen kultur, for derved bedre at kunne forholde sig til deres egen identitet.

Fredag 6. september – Bestiarium Groenlandica

Kl. 14:00 og kl. 17:00

Artist talk med Maria Bach Kreuztmann. Maria vil fortælle om arbejdet med bogen ”Bestiarium Groenlandica”, en illustreret håndbog om grønlandske mytevæsner, ånder og dyr. Desuden vil Skoletjenesten fra Det Grønlandske Hus i Aalborg sammen med Maria stå for en kreativ workshop for børn, hvor fantasien og monstrene kan få frit løb.  

Lørdag 7. september – Sæltarme og syteknikker

Kl. 11:00 og 15:00 
Artist talk med tekstilkunstner og designer Julie Bach, der bl.a. fortæller om arbejdet med at bearbejde sælskind. Julie vil desuden stå for en workshop om anvendelsen af sæltarme, hvor hun hjælper os med at undersøge muligheden for at bruge arktiske idéer på lokale materialer (fåre- og grisetarme).

Kl. 11:00 - 17:00 
Sæltarme og syteknikker – en workshop med tekstilkunstner og designer Julie Bach.

Kl. 12:00 - 13:00

Arrangement på Kokkescenen: Søren Gericke – Madlavning og fortællinger om kærligheden til Grønland. NB: kræver billet.  

Søndag 8. september – Bæredygtighed i Arktis

Kl. 11:00 og 15:00

Lektor Ph.D. ved Aalborg Universitet Lill Rastad Bjørst taler om bæredygtighed i en arktisk kontekst – både i traditionel og i moderne tid. Ind imellem får vi lov til at lege med maden sammen med kok Lars Jeppesen i workshoppen ”Det legende køkken”.

Alle dele af programmet i ”Det Grønlandske Hus” på festivalen er gratis at deltage i. Dog kræver selve indgangen til festivalen billet, som kan købes her.

Det Grønlandske Hus i Aarhus og Det Grønlandske Hus i Aalborg ønsker alle en god Food Festival, og håber, at mange gæster vil kigge forbi teltet.

Velkommen til nye efterskoleelever

68996204_2658392160860971_8906092413173366784_n.jpg

Det Grønlandske Hus i Aalborg byder de mange nye efterskoleelever velkommen til Nordjylland, og ønsker dem et godt ophold.

Husets efterskolevejleder rejste i august til København for at tage imod 50 grønlandske efterskoleelever. Eleverne er efterfølgende fordelt hos deres værtsfamilier i Nordjylland, og i alt er 90 nye grønlandske elever startet på en af de 16 efterskoler, der i år har grønlandske elever her i Nordjylland.

Forude venter eleverne et forhåbentlig vidunderligt ophold i Nordjylland. DGH Aalborg følger de unge gennem hele forløbet, og vil i løbet af skoleåret yde uddannelses- og socialvejledning til de unge.

Desuden har Det Grønlandske Hus i Aalborg følgende på programmet i forhold til arbejdet med efterskoleeleverne:

  • 11. september drager uddannelsesafdelingen i DGH Aalborg til Grønlands Repræsentation, København. Her skal blandt andet drøftes den nye bekendtgørelse for tilskud til efterskoleophold i Danmark. Det Grønlandske Hus i Aalborg har sat efterskoleelevernes hjemkomst til Grønland, Den Frie Fagskole og uddannelsesvejledningen af de grønlandske elever på dagsordenen.

  • 25. september får uddannelsesafdelingen i Det Grønlandske Hus i Aalborg besøg af elever og lærere fra Vrå Højskole. Vrå Højskole er den nordjyske højskole der modtager flest grønlandske elever, og skolen og DGH har derfor arbejdet tæt sammen i flere år. 

  • 26. september er Det Grønlandske Hus i Aalborg vært ved Efterskoleforeningens årlige netværksmøde for efterskoler med grønlandske elever. På programmet er blandt andet sprog- og kulturforskelle.

Du kan læse mere om efterskoler og vejledning her:

https://dgh-aalborg.dk/efterskole-dansk (dansk)

https://dgh-aalborg.dk/efterskole-kalaallisut (kalaallisut)

Musik fra Grønland, Færøerne og Danmark = GFD

gfd collective.jpg

Grønland, Færøerne og Danmark (GFD) udgør udover rigsfællesskabet også et musikalsk fællesskab. Hør ny musik fra de tre lande med en hel aften i godt selskab, når ni kunstnere fra “GFD Collective” gæster 1000Fryd i Aalborg d. 19. oktober.

Musiker Vibeke Falden har taget initiativ til projektet, og Det Grønlandske Hus i Aalborg er medarrangør for aftenen. Billetter koster 60 kr. og kan købes her.

Se herunder, hvilke musikere der spiller (musikerne spiller hver i 20 minutter af deres egen musik):

Fra Grønland:
Da Bartali Crew (elektronisk)
Jens Kleist (rap)
https://youtu.be/2YWOPLoc21I

Fra Færøerne:
Silvurdrongur (rap/spoken word)
https://youtu.be/5xTXm2rK1W0
Jasmin Mote (pop)
https://youtu.be/qNeL1ZSktzY
+ Karl Andrias Stóra
+ Per Ingvaldur Højgaard Petersen

Fra Danmark:
Fjer (r’n’b)
https://youtu.be/L247m9LHHvo
Banditte (rap)
https://youtu.be/_KTs1N2DvWE
Vibeke Falden (elektronisk/pop)
https://youtu.be/oB7-01OcBcE

Om GFD Collective


GFD står for Grønland, Færøerne og Danmark. Musikerne i GFD Collective fra Grønland, Færøerne og Danmark spiller for første gang på fælles scene, med fælles udgivelse og fælles tour. Meningen er at sætte fokus på alle de lokale talenter der er indenfor rap, R’n’B og elektronisk musik i Grønland, Færøerne og Danmark.

Et hold af kunstnere mødes til en fem dages musikproduktions- og skrivecamp i uge 42 i oktober 2019, som vil munde ud i et færdigt album og en tour i foråret 2020.

Touren går til alle tre lande (og potentielt flere), og drømmen er at musikken ikke blot bliver til et album men også bliver første skridt mod at integrere kulturer og skabe ny historie for en ny generation.

GFD Collective giver hver enkelt kunstner mulighed for at fortælle sin egen historie, med sine egne ord, på sit eget sprog.

Åben Rådgivning i Hjørring

Til dig, der ikke har mulighed for at komme til Aalborg.

Åben Rådgivning i Hjørring er åben en tirsdag i måneden fra kl. 11-15:00.

Se hvilke datoer vi er i Hjørring her

Du finder den åbne rådgivning på adressen: lokal nr. 3 Forsamlingsbygningen Østergade 9, 9800 Hjørring

Del gerne med familier og venner i Hjørring og opland - så sparer de måske en tur til Aalborg.

Læs mere om Det Grønlandske Hus’ åbne rådgivning her.

Der er fortsat åben rådgivning i Aalborg alle hverdage og desuden i Frederikshavn på udvalgte datoer. Læs mere her.

Du kan med fordel bestille tid. Du kan også komme forbi, så finder vi tid til dig. Kontakt Per eller Ane:

Marlunngorneq nal. 11-15:00 Hjørringimiissaagut maani: lokal nr. 3 Forsamlingsbygningen Østergade 9, 9800 Hjørring. Ammasarfiit.

Apeqqutissaqaruit Inunnik Isumaginninnermi immikkoortortaqarfik Kalaallit Illuani saaffigineqarsinnaavoq, sulisut ukua saaffigisinnaavatit:

Per Hjelm Hansen

Tlf.nr. 30 95 79 67

E-mail: phh@dgh-aalborg.dk

 

Ane Inuk Lundblad Bengtsen

Tlf.nr. 30 79 68 79

E-mail: al@dgh-aalborg.dk

Tamatta-mi Atuisunut ataatsimiititaliamik pilersitsineq // Oprettelse af Brugerråd i Tamatta

Der er et ønske om, at der oprettes et Brugerråd for Tamatta. Derfor inviteres du til informationsmøde i Det Grønlandske Hus, Vesterbro 79, Aalborg

 

Onsdag den 4. september kl. 15-16.30

 

I Det Grønlandske Hus Aalborg har vi et ønske om, at brugere af huset bliver mere inddraget i de ting der sker her i huset. Vi synes, det er vigtigt at man tager ansvar for huset, og kan komme med ideer til, hvad der skal ske.

Vi vil meget gerne høre jeres meninger og invitere til, at der oprettes et Brugerråd.

Vi håber at se jer til mødet.

Tamatta-mi Atuisunut ataatsimiititaliamik pilersitsineq

 

Tamattami Atuisuniit kissaatigineqarpoq ataatsimiititaliamik atuisut sinnerlugit pilersitsinissaq.  Taamaattumik paasititsiniaanermut ataatsimiititsinissamut Kalaallit Illuani, Vesterbro 79, Aalborgimiittumut qaaqquneqarputit.

 

Pingasunngorneq septembarip 4-ani nal. 15-16.30

 

Kalaallit Illuata sammisassaqarnerup tungaanut atuisut peqataatinneqarnerulernissaat kissaatigaa. Kalaallit Illuata pingaartippaa Kalaallit Illuanik atuisartut akisussaaffeqarnerunissaat isumassarsianik sunik sammisassanik kissaateqartinneqarnissaat.

Isummasi tusarusuppagut, atuisunullu ataatsimiititaliamik pilersitsiniaanermi qaaqqullusi.

Neriuppugut ataatsimiisitsinissatsinnut aggialluarumaartusi.

Åben Rådgivning i Frederikshavn

Til dig, der ikke har mulighed for at komme til Aalborg.

Åben Rådgivning er i Frederikshavn den første torsdag i måneden.

Første torsdag er 3. oktober fra kl. 11 - til kl. 15:00. Se flere datoer her.

Du finder den åbne rådgivning på adressen: Hånbækvej 32A. Spørg evt. efter os i receptionen.

Del gerne med familier og venner i Frederikshavn og opland - så sparer de måske en tur til Aalborg.

Du kan med fordel bestille tid. Kontakt Lisbeth på tlf. 61438832. Du kan også komme forbi, så finder vi tid til dig.

Læs mere om Det Grønlandske Hus’ åbne rådgivning her.

Der er fortsat åben rådgivning i Aalborg alle hverdage og på udvalgte datoer i Hjørring.

Se hvornår vi er i Hjørring på Det Grønlandske Hus’ hjemmeside her

"f.eks" siger tak fordi du var med

“F.eks” og Maj Horn besøgte Det Grønlandske Hus i onsdag, - og en del borgere havde valg at være med i det store kunst-projekt. Det var dejligt, - syntes både vi og folkene bag.

“F.eks” skiver:

“Tak til alle, der har meldt sig til os for endnu en produktiv eftermiddag med interessante dialoger om, hvordan byen bliver udnyttet.

En stor tak til både 1000Fryd, Det Grønlandske Hus i Aalborg, og Huset i Hasserisgade for al din gode hjælp og støtte, og for at være vært for projektet, og til Statens Kunstfond og Aalborg Kommune for Jeg støtter gerne platformen”.

Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om den i den selv-organiserede by af Maj Horn er du velkommen på “f.eks” hjemmeside.


Tag med til Aasivik stævnet i Herning

Det Grønlandske Hus i Aalborg tilbyder bustransport til Aasivik stævnet i Herning.

Der er afgang fra parkeringspladsen ved Det Grønlandske Hus, Vesterbro 79, Aalborg fredag den 30. august kl.14.00 og bussen kører tilbage fra Herning søndag den 1. september kl.14.15.

Transporten er gratis men man skal give et depositum på kr.50,- ved tilmelding. Depositum får man tilbage når man påbegynder turen til Herning.

Der er 54 pladser i bussen og de uddeles efter ”først til mølle” princippet.

Busbilletterne kan afhentes i butikken i Det Grønlandske Hus fra mandag den 1. juli 2019.

 Se programmet for stævnen og hvad du selv skal medbringer her.

Herning-mi Aasivimmut bussimik angallanneqarneq  30. August-imiit september-ip aallaqqaataanut 2019.

 

Kalaallit Illuata Aalborg-imiittup neqeroorutigaa bussimik Aasivimmut angalanissaq, naapeqatigiinnissami Herning-imi pisussami.

Aallarnissaq pissaaq Kalaallit Illuata Parkeringsplads-iniit, Vesterbro 79, tallimanngorneq 30. august nal.14.00 Bussilu utimut ingerlaqqissalluni Herning-imiit sapaammi 1.september nal. 14.15.

 

Angalaneq akeqanngilaq kisianni nalunaarnermi qularnaveeqqusiineq 50 kruuneqassaaq. Qularnaveeqqusiinermi akiliut utertinneqassaaq angalaneq Herning-ip tungaanut aallartippat.

Bussemi inunnut 54-ssinut inissaqarpoq agguaanneqassallutillu ”siulliit nalunaaqqaartunut” tunngavigalugu.

Bussimut billetsi aaneqarsinnaavoq pisiniarfimmi Kalaallit Illuaniittumi ataasinngornermiit 1.juli 2019

 

Soorlu takuneqarsinnaasoq program-imi naapisimaarnissamut unnuiniaraanni, nassarneqarsinnaavoq Tupeq imaluunniit Campingvogn. Periarfissat annikissimapput illup iluani unnuiffigisinnaasat, tassanilu annerutinneqarsimapput tulluarsakkatut utoqqarnut imaluunniit innarlutilinnut.

Se programmet for stævnet her

Ferielukning i Tamatta og butik

Sommerferien nærmer sig, - og det betyder ændringer i Det Grønlandske Hus åbningstider.

Tamatta og Butikken er lukket i ugerne 29 og 30 - og hoveddøren på Vesterbro vil være lukket i samme periode.

Besøgende til administrationen, socialafdelingen og uddannelsesafdelingen skal i de to uger benytte bagindgangen på bagsiden af huset.

Du kan se alle opholds- og væresteder i Aalborg-områdets sommer-åbningstider her

Tak for en dejlig nationaldag. Se tv og billeder her

Tak for en vidunderlig dag til alle der var med til at gøre Nationaldagen festlig sammen med, - og for os.

Tak til dig der kom. Tak til dig der hjalp som frivillig. Tak til dig der optrådte. Tak til dig der lavede mad og sidst, men ikke mindst, tak til Aalborg Zoo der igen gjorde det muligt for os at holde fest for mange hundrede mennesker.

Se hyggelige tvoptagelser fra dagen via linket her

Læs artikel og se dejlige billeder fra Nationaldagen her

Arctic Street Food lavede mad til os alle på Nationaldagen, - men den gode indsats for Grønland, Det Grønlandske Hus og fællesskabet stoppede ikke der.

Lørdag var de frivillige ildsjæle med ved den store 3G messe, - og søndag mødte de ind igen. Denne gang for at lave mad til den fineste Sankt Hans fest ved Limfjordsværftet.

Du kan se billeder fra de unges arbejdsweekend og fra hele Nationaldagen på Det Grønlandske Hus Facebook side - eller på Arctic Street Foods egen Facebookside.

Skab spændende kunst sammen med DGH, 1000Fryd, Huset i Hasserisgade og kunstneren Maj Horn

Invitation til spændende samarbejde med “f.eks.”, "Det Grønlandske Hus. 1000Fryd, Huset og Maj Horn

Layers of the Self-Organized City.

Sæt dit præg på et ny og spændene kunst. Se og oplev steder i Aalborg du måske aldrig tidligere har set - og vær med til at tage imod gæster der måske aldrig har været i Det Grønlandske Hus.

Vær nysgerrig - kom og vær med:

Onsdag d. 26. juni: 
Det Grønlandske Hus fra kl 16 - 18
Vesterbro 79, 9000 Aalborg

Arrangementer i Det Grønlandske Huse, er blot et af flere. ”f.eks.” inviterer dig nemlig til en række uformelle dialoger med Maj Horn.

Dialogerne finder sted hos tre organisationer, hvis institutionelle rammer spiller en central rolle i Horns projekt. De 3 kulturhuse er; Det Grønlandske Hus , 1000Fryd, og Huset i Hasserisgade.

Ved møderne kan du indgå i dialog med kunstneren og kulturhusenes brugere, og opleve stederne over en kop kaffe eller et måltid.

Dialogerne udgør første del af Horns researchbaserede kunstprojekt i Aalborg. Projektet søger at udforske nye måder hvorpå man ved at inddrage byens selvorganiserede grupper og foreninger, kan kortlægge byens sociale rum og forskellige økonomiske lag.

Horn vil invitere til forskellige samarbejder med brugerne på tværs af de tre lokale kulturhuse, om at skabe nye billeder og viden omkring fællesskaber og kollektive processer i det offentlige rum.

Projektet Layers of the Self-Organized City manifesterer sig både som forskellige former for dialoger, et tekst værk, dokumentation og ved stedsspecifikke performative interventioner, der søger at skabe offentlige og mere private udvekslinger mellem forskellige grupper af mennesker og miljøer.

Målet med projektet er at eksperimentere med og forstå publikumsinddragelse og performativitet i relation til stedsspecificiteten - som her, hvor den selvorganiserede kultur scene går i dialog med byens foranderlighed.

Om kunstneren

Maj Horn (f. 1987, Esbjerg) bor og arbejder i København.

Maj Horns praksis engagerer sig særligt i byrum og forskellige former for fællesskaber, ved at undersøge steders identiteter, metoder for vidensdeling og strategier for at tage ejerskab. Hun arbejder både med traditionelle kunstsprog, som fotografi, video og installationer, kombineret med processuelle handlinger som workshops, vandringer og dialoger. En metode og tematik som hun har arbejdet med siden 2012, i projekterne Maps for Copenhagen og Lost in Zagreb, inviterer mennesker med forskellige baggrunde og erfaringer til kollektivt at undersøge og dele viden om byers sociale koder og økonomiske lag. Begge projekter har involveret større grupper af beboere i kortlægnings-workshops, vandringer og dialoger, for at opbygge videns-arkiver omkring det offentlige rum. Maj Horn tog afgang fra Det Fynske Kunstakademi i 2014, hun har udstillet ved tranzit.sk i Bratislava, Slovakiet, Magic Carpets – A Creative Europe Platform, Zagreb, Kroatien og I: project space i Beijing, Kina i 2018. I 2019 blev hun tildelt et arbejdslegat af Statens Kunstfond.

Om “f.eks”

“f.eks.” er en nomadisk non-profit kunstnerdrevet platform, som tilrettelægger projekter med stedsspecifik samtidskunst på forskellige lokationer i Aalborg. På de skiftende steder i byen inviteres kunstnere til at lave sociale installationer, pop-up events, workshops, foredrag og andre former for relationel kunst. f.eks. søger at skabe kritiske og eksperimentelle kunstprojekter, og inddrager derfor kunstnere med praksisser, der arbejder med kollektivitet, samarbejds- og research baserede projekter. Målet med platformen er at skabe en bæredygtige model for kunstnerisk organisering gennem nye præsentationsformater, der på sigt kan være med til at introducere et nyt publikum for samtidskunsten.

Vær nysgerrig og vær med til at skabe kunst og skabe kontakter:


Onsdag d. 26. juni i Det Grønlandske Hus fra kl 16 - 18
Det Grønlandske Hus, Vesterbro 79, 9000 Aalborg
https://www.facebook.com/events/875433636125580/

OG

Torsdag d. 27. juni, fra kl 15 - 17 i
Husets Café, Hasserisgade 10, 9000 Aalborg
https://www.facebook.com/events/3098194916865324/

”f.eks.” sponsoreres af Statens Kunstfond, Aalborg Kommune og Aalborg Kommunes Kunstfond.

Samlet program for Grønlands Nationaldag. Bemærk ændringer

I år har vi samlet oversigten over alle aktiviteter i Nordjylland på Grønlands Nationaldag i en og samme meddelse.

Håbet er at du får et bedre overblik over de muligheder du har på dagen og - ikke mindst - at du og dine får lyst til at deltage i et eller flere af de arrangementer er finder sted.

Programmet sat sammen af: Ikinngutigiit, Ikerasak, Avalak, Kofoeds Skole, Foreningen Grønlandske Børn og Det Grønlandske Hus.

Hvis du hører om andre arrangementer er du velkommen til at henvende dig til Det Grønlandske Hus, - så vil dit arrangement også komme med på programmet.

Alle tidspunkter er cirka tider. Der kan forkomme ændringer.

Grønlands Nationaldag i Nordjylland 21. juni 2019.

Ved Lindholm kirke arrangerer foreningen Ikerasak:

Nal./ Kl. 10:00                          Flaghejsning og efterfølgende gudstjeneste i Lindholm Kirke.

Nal./ Kl. 12:00 – 18:00         Kaffe, the, kage.

Nal./ Kl.18:00                          Spisning – 50 kr./portion.

Nal./ Kl. 12:00 – 22:00         Der vil være underholdning hele eftermiddagen og aftenen.

Det Grønlandske Hus / Kalaallit Illuani 

Nal./ Kl. 10.00  Samling i Det Grønlandske Hus/ Kalaallit Illuani. Der vil blive serveret kaffe, the og rundstykker/ Ullaakkorsiorneq.

Nal./ Kl.11:00    Flaghejsning og tale ved DGH-formand Anna Lynge/ Erfalasulerneq - 

siulittaasoq Anna Lynge oqalugiassaaq.

Det grønlandske kor Ikinngutigiit  vil optræde ved denne del af festlighederne.

Zoologisk Have/ Uumasuusivimmi 

Nal./ Kl. 15:00 Velkomsttale/ Tikilluaqqusinerit: Direktør Bo Albrechtsen & Direktør Henrik Johansen

Nal./ Kl. 15:30 Musik/ Nipilersorneq  “De 3 grønlandske tenorer” .

Nal./ Kl.16:00 Kagebord med danske og grønlandske kager/Kaffillerneq kaagillernerlu.

Nal./ Kl. 16:15 Musik og dans/ qitittalerlugu “Paannaat”. 

Nal./ Kl. 16:35 Musik/ Nipilersorneq “Vaigat musik band”.

Nal./ Kl.17:00 Smagsprøver/ Tamulugassat ooqattaarneqarsinnaasut  Arctic Street Food.

Nal./ Kl.18:00 Afslutning/Naggasiineq.

I løbet af eftermiddagen vil der være sjov og leg for børn og barnlige sjæle på plænen med AVALAK. Kofoed Skole, Aalborg udfordrer os alle til Inuitgames.

Alle der har lyst dertil er velkomne til at sælge deres husflid og andre grønlandske produkter på vores Grønlandske marked. Hvis du vil have et salgsbord skal du blot bestille dette hos Bo Albrechtsen på mail: ba@dgh-aalborg.dk.

Havens grill kan som tidligere år bruges til tilberedning af medbragt mad, ligesom også Zoo´s cafeer og kiosker kan benyttes.

Adgangs armbånd til arrangementet i Aalborg Zoo kan afhentes i Det Grønlandske Hus fra 4.6.2019.

 

Hvis du gerne vil se alle de arrangementer der finder sted på Nationaldagen i hele Danmark kan du klikke her