Et påstået usynkeligt skib forsvandt sammen med 95 passagerer i ishavet syd for Kap Farvel i januar 1959. Hvor blev det af?
Inuk Jørgensens kortfilm er personlige fortællinger om konkrete tab og erindringer, som er uløseligt forbundet med Grønlands koloniale fortid og nutid. I denne screening og debat kan du opleve de to kortfilm Hedtoft (2019) og In the Shadow of the Tugtupite (2020), som er Inuk Jørgensens to seneste produktioner. De er begge forankret i lokalt oplevede historier og erfaringer fra Grønland, men de forbinder sig til en international sammenhæng og til globale spørgsmål i nutiden.
Med disse film bruger han filmen som et middel til nye historiefortællinger. De bliver en slags levende vidnesbyrd, som rejser spørgsmål til både nutid og fremtid. På hver sin måde knytter filmenes historier an til den dramatiske ’modernisering’ som landet gennemgik som dansk koloni i 1950erne og frem. ’Det Nye Grønland’ blev her udråbt til et politisk projekt, udtænkt af den danske stat, som fatalt overskrev og eksproprierede liv, land, og fortællinger. Inuk Jørgensen er en del af film.gl et voksende produktionsmiljø for lokalt producerede film i Grønland og har vundet international anerkendelse for sine kortfilm.
Efter filmvisningen vil instruktøren selv deltage i en diskussion med publikum og med vores inviterede gæst Naja Dyrendom Graugaard. Hun er ansat som postdoc ved AAU og forsker i spørgsmål om afkolonisering i Grønland.
PRIS: For at deltage skal du betale entré til Kunsten: 125 kr (85 kr for studerende).
Om aftenens gæster
Inuk Jørgensen er en filmskaber fra Grønland som i dag er bosat i Sverige. Hans prisvindende kortfilm omhandler internationale fortællinger fortalt i et lokalt, grønlandsk perspektiv. Inuk er medlem af det Europæiske Film Akademi og sidder samtidigt i bestyrelsen for Film.GL, sammenslutningen af grønlandske filmarbejdere, og er næstformand i bestyrelsen for Filmiliortarfik/Filmworkshop Nuuk.
Naja Dyrendom Graugaard er en dansk-grønlandsk postdoc forsker ved Dansk Center for Miljøvurdering, Aalborg Universitet. Hun har igennem en lang årrække undersøgt Grønlands kolonihistorie, postkolonialitet og dekolonisering i Arktis. Hun har bl.a. arbejdet med sin forskning igennem teaterkunst, historiefortælling og det skrevne ord.