Store Bededag er "Store Hvededag". Invitation til skør tradition

Store Bededag er "Store Hvede Dag". Vi bager og spiser naturligvis hveder dagen før. Der er kaffe, the og varme hveder i Det Grønlandske Hus fra 14:00. Alle er velkomne.

At spise varme hveder aftenen før Store Bededag er en skik, som har været kendt siden midten af 1800-tallet. Dengang var hvedebrød en særligt fin spise, som var forbeholdt festdage og specielle lejligheder.

Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før gudstjenesterne var overstået. Det gjaldt naturligvis også for bageren, der ikke kunne bage i de tidlige morgentimer. Derfor blev der bagt hvedeknopper aftenen før.

Så kunne man købe dem om aftenen, og skærme dem over, varme dem og spise dem næste dag. Hver knop gav to tvebakker eller "hveder". Men i stedet blev skikken, at man spiste de friskbagte, sprøde - og måske endda lune - hveder samme aften, som de var blevet købt (Kilde Natmus.dk).

Vil du bage hveder selv? Du får nem og lækker opskrift her

Det Grønlandske Hus er - som de fleste alle andre - institutioner lukket Store Bededag (17.5.19.)

Foto: Ude og Hjemme.