Masser af gæster til Food Festival i Aarhus

Aarhus hyldede madglæde og mangfoldighed på Food Festival i weekenden 6.-8. september. Arctic Street Food var med sammen med medarbejdere fra Det Grønlandske Hus i Aalborg og Det Grønlandske Hus i Aarhus.

asf food festival.jpg

I ”Det Grønlandske Telt”, som var organiseret af Det Grønlandske Hus i Aalborg og Aarhus, var der meget at se, opleve og smage for de mange fremmødte festivalgæster.  

Arctic Street Food-vognen serverede hele weekenden små smagsprøver med grønlandske produkter, der var lynrøget i medbragte rygeovne. Den ene ret bestod af røgede rejer i en rejecocktail med kinakål, tørrede blåbær og stenbiderrogn, mens den anden var små spyd med nyrøget hellefisk samt æblestykker.

De unge frivillige der deltog fra Arctic Street Food var: Iisavaraq, Inunnguaq, Kasper, Miki, Steen, Avatannguaq, Kristiane og Aqqa-Erik. De frivillige modtog mange rosende ord for maden, som de fortalte publikum om undervejs. De var da også godt trætte søndag efter tre dages non-stop servering, men samtidig glade og tilfredse med resultaterne. Det Grønlandske Hus i Aalborg takker for deres store indsats. Læs mere om Arctic Street Food her.

En gæst, der var forbi Det Grønlandske Telt, har boet i Grønland og er glad for at man sætter fokus på netop maden.

- Det som det her viser, er også mangfoldigheden fra en anden del af rigsfællesskabet, siger Mia Rasholdt (t.h., red.), der er klinisk dietist i Hospitalskøkkenet Horsens.

IMG_1630.JPG

Hendes kollega Karen Bundgaard har ikke været i Grønland, men siger, at hun slet ikke har tænkt på fødevareproduktion før nu, når hun har tænkt på Grønland. Kollegaen Mia Rasholdt mener, at madkulturen fra Grønland også sætter tingene i perspektiv:

- Det sætter vores overflod i Danmark i perspektiv, for man kan godt have et godt liv i Grønland, selvom man ikke har adgang til alle fødevarer. Da jeg boede i Grønland, købte jeg for eksempel ofte frisk fisk på brædtet, hvilket var billigt og lækkert.

Udstillingen af varer i ”Den Grønlandske Butik”, som Arctic Street Food havde stillet op, illustrerede desuden forskellene i forbrugspriserne i Grønland sammenlignet med i Danmark.

- Vi vidste godt, at priserne generelt er dyrere, siger Thore Mølsted der sammen med vennerne Julie, Maj og Stine var forbi Det Grønlandske Telt.

Fredag fortalte forfatter og illustrator Maria Bach Kreutzmann om arbejdet med bogen ”Bestiarium Groenlandica”, en illustreret håndbog om grønlandske mytevæsner, ånder og dyr. Desuden stod Maria Paninnguaq Rafaelsen fra Skoletjenesten i Det Grønlandske Hus i Aalborg sammen med Maria for en kreativ workshop om grønlandske mytevæsener. Børn som voksne kunne selv lave monstre, som kan ses herunder.

Udover aktiviteterne i teltet kunne man besøge standene fra Inuacare, Royal Greenland og få smagsprøver fra firmaet RAW Lava/Ice, der sælger grønlandsk vand.

Lørdag holdt tekstilkunstner og designer Julie Bach workshop og fortalte om arbejdet med at bearbejde sælskind.

Søndag talte lektor Ph.d. ved Aalborg Universitet Lill Rastad Bjørst om bæredygtighed i en arktisk kontekst – både i traditionel og i moderne tid.

Publikum fik indimellem lov til at lege med maden sammen med kok Lars Jeppesen i workshoppen ”Det legende køkken”.

Det var en fornøjelse at deltage i Food Festival i Aarhus, og Det Grønlandske Hus i Aalborg takker for interessen til alle de deltagere, der kiggede forbi teltet.