Åben rådgivning/Socialafdelingen og Butikken holder lukket torsdag 10. oktober, på grund af kursus.
Allanngortitsineq // Ny indretning
Vi har glæden af at byde gæster i huset inden for i vores nyindrettede stueetage.
Der er blandt andet følgende ændringer:
Nyindrettet indgang med opslagstavler
Nyindrettet butik med nye varer (se her)
Flere hyggekroge hvor man kan sidde med en kop kaffe/te, strikketøj eller en bog
"Det Arktiske Bibliotek" med mange titler fra husets samling, hvor man kan låne en bog, eller sætte sig og læse den i huset
Ny scene hvor vi fremover vil bruge til koncerter, bogoplæsninger, foredrag mm.
Mulighed for kunst- og fotoudstilling mm.
Huset har åbent i butik, stueetage og Tamatta fra 10.30-15.30 mandag og torsdag, fra 12-15.30 tirsdag, fra 13-18.30 onsdag og 10.30-15 fredag. Se vores åbningstider her.
Iserniaritsi // Velkommen inden for.
Tak for dejligt samarbejde med indretningsarktitekt Mimi True Sørensen. Se mere her.
UDSOLGT Julemarked 23/11
UDSOLGT AF BORDE
Kom med til Julemarked, hvor du kan købe årets julegaver.
Årets Julemarked i Det Grønlandske Hus i Aalborg finder sted lørdag 23. november kl. 10-16.
Julemarkedet foregår i stueetagen i Det Grønlandske Hus på Vesterbro 79. Der er 15 borde med salg af husflid, håndarbejde mm.
Butikken vil desuden være åben og der vil blive solgt kaffe og te, samt grønlandsk kage.
Ammasarfiit Nutaat // Nye åbningstider i huset
Kalaallit Illuata Aalborgimiittup ammasarfii allannguuteqarput atuutilissallutillu oktoberip 7-aniit. Taamatuttaaq Pisiniarfimmi, Tamattamilu (Inersuaq 2. saalilu):
Ataasinngorneq: 10:30 – 15:30
Marlunngorneq: 12:00 – 15:30
Pingasunngorneq: 13:00 – 18:30
Sisamanngorneq: 10:30 – 15:30
Tallimanngorneq: 10:30 – 15:00
//
Det Grønlandske Hus i Aalborg får nye åbningstider fra mandag 7. oktober. Tiderne gælder for Butik og Tamatta som er i stueetagen og 2. sal:
Mandag: 10:30 – 15:30
Tirsdag: 12:00 – 15:30
Onsdag: 13:00 – 18:30
Torsdag: 10:30 – 15:30
Fredag: 10:30 – 15:00
AFLYST: Åben Rådgivning i Frederikshavn
Åben rådgivning i Frederikshavn er aflyst i morgen, torsdag 3. oktober, på grund af møde.
Bogreception 24. oktober for Lise Andersens nye bog
Bogreception 24. oktober for "Ravnen flyver lavt" af Lise Andersen
Forfatter Lise Andersen udgiver sin nye bog "Ravnen flyver lavt" og i den anledning inviterer vi til bogreception i Det Grønlandske Hus i Aalborg 24. oktober fra kl. 16-18.
Alle interesserede er velkomne - vi håber at se mange til receptionen.
Se invitation herunder.
Matoqqanissaq // Lukket i stueetagen i to uger
Allanngortitserineq pissutigalugu Kalaallit Illuat (pisiniarfimmi) sapaatip akunnerat marluk matoqqassaaq. Qilanaarluta.
// De næste to uger sker der spændende ting i stueetagen i Det Grønlandske Hus i Aalborg. Vi laver nemlig om på indretningen, og der er derfor lukket i butikken og stueetagen fra:
d. 23. september til d. 6. oktober.
Det er stadig muligt at bruge Tamatta og husets øvrige aktiviteter på 2. sal. Indgang i de to uger er ad bagindgangen fra Urbansgade.
Åben rådgivning i socialafdelingen og studievejledningen påvirkes ikke af ombygningen.
Vi glæder os til at vise den nye indretning frem for alle husets brugere og andre interesserede.
Nye regler om grønlandsk kørekort i Danmark
Der er kommet ny bekendtgørelse d. 27. august, som beskriver, at hvis indehaveren af et grønlandsk kørekort kan dokumentere at have gennemført 2 lektioner i Danmark, kan kørekortet sidestilles med dansk kørekort.
Det kræver en udfyldelse af en blanket, som skal udfyldes af kørekortindehaveren og kørelæreren. Blanketten kan findes via dette link.
Læs om ændringerne på Færdselsstyrelsens hjemmeside her. Hele bekendtgørelsen kan læses via dette link under ‘Kapitel 13: Færøske, grønlandske og udenlandske kørekort’.
Åben Rådgivning lukket onsdag og torsdag
Åben Rådgivning har lukket onsdag 18. september og torsdag 19. september pga. møde.
Uddannelsesafdelingen lukket tirsdag og onsdag pga. møde
Uddannelsesafdelingen holder lukket d. 17. og 18. september.
Masser af gæster til Food Festival i Aarhus
Aarhus hyldede madglæde og mangfoldighed på Food Festival i weekenden 6.-8. september. Arctic Street Food var med sammen med medarbejdere fra Det Grønlandske Hus i Aalborg og Det Grønlandske Hus i Aarhus.
I ”Det Grønlandske Telt”, som var organiseret af Det Grønlandske Hus i Aalborg og Aarhus, var der meget at se, opleve og smage for de mange fremmødte festivalgæster.
Arctic Street Food-vognen serverede hele weekenden små smagsprøver med grønlandske produkter, der var lynrøget i medbragte rygeovne. Den ene ret bestod af røgede rejer i en rejecocktail med kinakål, tørrede blåbær og stenbiderrogn, mens den anden var små spyd med nyrøget hellefisk samt æblestykker.
De unge frivillige der deltog fra Arctic Street Food var: Iisavaraq, Inunnguaq, Kasper, Miki, Steen, Avatannguaq, Kristiane og Aqqa-Erik. De frivillige modtog mange rosende ord for maden, som de fortalte publikum om undervejs. De var da også godt trætte søndag efter tre dages non-stop servering, men samtidig glade og tilfredse med resultaterne. Det Grønlandske Hus i Aalborg takker for deres store indsats. Læs mere om Arctic Street Food her.
En gæst, der var forbi Det Grønlandske Telt, har boet i Grønland og er glad for at man sætter fokus på netop maden.
- Det som det her viser, er også mangfoldigheden fra en anden del af rigsfællesskabet, siger Mia Rasholdt (t.h., red.), der er klinisk dietist i Hospitalskøkkenet Horsens.
Hendes kollega Karen Bundgaard har ikke været i Grønland, men siger, at hun slet ikke har tænkt på fødevareproduktion før nu, når hun har tænkt på Grønland. Kollegaen Mia Rasholdt mener, at madkulturen fra Grønland også sætter tingene i perspektiv:
- Det sætter vores overflod i Danmark i perspektiv, for man kan godt have et godt liv i Grønland, selvom man ikke har adgang til alle fødevarer. Da jeg boede i Grønland, købte jeg for eksempel ofte frisk fisk på brædtet, hvilket var billigt og lækkert.
Udstillingen af varer i ”Den Grønlandske Butik”, som Arctic Street Food havde stillet op, illustrerede desuden forskellene i forbrugspriserne i Grønland sammenlignet med i Danmark.
- Vi vidste godt, at priserne generelt er dyrere, siger Thore Mølsted der sammen med vennerne Julie, Maj og Stine var forbi Det Grønlandske Telt.
Fredag fortalte forfatter og illustrator Maria Bach Kreutzmann om arbejdet med bogen ”Bestiarium Groenlandica”, en illustreret håndbog om grønlandske mytevæsner, ånder og dyr. Desuden stod Maria Paninnguaq Rafaelsen fra Skoletjenesten i Det Grønlandske Hus i Aalborg sammen med Maria for en kreativ workshop om grønlandske mytevæsener. Børn som voksne kunne selv lave monstre, som kan ses herunder.
Udover aktiviteterne i teltet kunne man besøge standene fra Inuacare, Royal Greenland og få smagsprøver fra firmaet RAW Lava/Ice, der sælger grønlandsk vand.
Lørdag holdt tekstilkunstner og designer Julie Bach workshop og fortalte om arbejdet med at bearbejde sælskind.
Søndag talte lektor Ph.d. ved Aalborg Universitet Lill Rastad Bjørst om bæredygtighed i en arktisk kontekst – både i traditionel og i moderne tid.
Publikum fik indimellem lov til at lege med maden sammen med kok Lars Jeppesen i workshoppen ”Det legende køkken”.
Det var en fornøjelse at deltage i Food Festival i Aarhus, og Det Grønlandske Hus i Aalborg takker for interessen til alle de deltagere, der kiggede forbi teltet.
Velbesøgt Aasivik Jubilæums-stævne
Fra fredag 30. august til søndag 1. september mødtes grønlandske foreninger til Aasivik stævne ved Herning.
I år var det 25-års jubilæum for stævnet, og arrangørene fra Det Grønlandske Hus i Aarhus havde sammen med de grønlandske foreninger i Midtjylland Nanoq, Neriuut, Kajak, Agpa, Kilitaq, Unaaq, Iserfik Nutaaq, Tasermiut, Klub 94, Kaffemik sammensat et hyggeligt program. Det Grønlandske Hus i Aalborg bidrog med bustransport fra Aalborg, hvorfra ti deltagere fredag tog afsted med bussen.
På Aasivik-stævnet var der blandt andet flaghejsning om lørdagen, korsang, husflid-workshop og fællesspisning. Herunder kan du se billeder fra weekenden, hvor der deltog omkring 80 personer.
Fotos: Valerius Gabrielsen
Brugerråd oprettet i Tamatta
Aktivitetshuset Tamatta oprettede og valgte onsdag et nyt Brugerråd.
Over 20 borgere var onsdag mødt op for at drøfte oprettelsen af et nyt brugerråd i Tamatta. Efter en snak om, hvad der var af arbejde at tage fat på for brugerrådet, blev der afholdt valg. Alle fem opstillede blev valgt til Brugerrådet (fra venstre på billedet):
Frederik Lynge, Marta Lange, Jørgen Jerimiassen, Vila Thomsen og Niels Jørgen Joelsen.
Det nye brugerråd består af brugere i huset, og skal fremover holde møder om rammerne for Tamatta, blandt andet om hvad brugerne ønsker at holde af aktiviteter.
Det er brugerne af huset selv, der har oprettet brugerrådet, og det er ligeledes brugerne selv, der skal være drivkræfterne bag det. Allerede på mødet kom der forslag og ideer til forbedringer af aktiviteterne i huset, såsom en brevkasse til forslag for brugerne, bedre tilgængelighed til fællesspisning og mere klarhed omkring husregler.
Det Grønlandske Hus i Aalborg takker for et godt møde og ønsker Brugerrådet god arbejdslyst.
Åben rådgivning lukket torsdag 5.9.
Åben rådgivning holder lukket torsdag 5. september pga. møde.
Travl sensommer i Arctic Street Food
Arctic Street Food - Det Grønlandske Hus i Aalborgs inklusionsprojekt - har hele foråret, sommeren og sensommeren arbejdet på at etablere sig i nye lokaler på Limfjordsværftet. De unge frivillige har anlagt haver, malet, hamret, skuret og skrubbet.
Efter en kort ferie er både det arbejde og projektets mere synlige udgående aktiviteter i fuld gang igen. De unge præsenterede en ny menu ved punkrock festivalen ”Why change your moves” d. 24. august ved 1000Fryd, Aalborg.
Forude venter nu en stribe arrangementer for de unge frivillige:
D. 6.-9. september ruller vognen mod Food Festival i Aarhus, hvor de unge repræsenterer Grønland og Nordjylland ved Nordeuropas største fødevarefestival.
D. 14. september er de unge inviteret til ”Hele verden i Frederikshavn”.
D. 10. oktober har de unge valgt at deltage i ”Bag for en sag” hvor de på dagen vil sælge street food versionen af den traditionelle grønlandske kage på gader og pladser rundt omkring i Aalborg - overskuddet går til Børnetelefonen.
Allerede den 13. oktober er de unge på farten igen - denne gang vil de servere smagsprøver på grønlandske råvarer ved Slædehundenes dag i Tversted.
Ydermere står ASF for bespisningen ved Aalborg Kommunes store Temadag om Grønlændere i Danmark d. 23. oktober.
Se flotte billeder af de unges arbejde med at plante og bygge ved Limfjordsværftet herunder.
Du kan følge Arctic Street Food på deres facebookside.
Grønlandsk mad og kultur på Food Festival
Det Grønlandske Hus i Aarhus og Det Grønlandske Hus i Aalborg går i år sammen om at repræsentere Grønland på Food Festival i Aarhus
Når Food Festival løber af stablen fra 6.-8. september ved Tangkrogen i Aarhus, vil Grønland også være at finde. Madfestivalen er Nordens største, og giver derfor en unik mulighed for at fortælle om grønlandsk mad og kultur til et stort publikum.
På festivalområdet Danmarks Spisekamre vil man kunne besøge teltet ”Det Grønlandske Hus”. Her vil weekenden igennem være oplæg om alt fra grønlandske myter, til sy-workshop med fokus på udnyttelse af sælen, til bæredygtighed i Arktis, samt musik, underholdning for børn, mad-workshops og smagsprøver fra Arctic Street Food.
Det Grønlandske Hus i Aarhus og Det Grønlandske Hus i Aalborg har i år valgt at samarbejde om årets Food Festival, for derved at styrke fortællingen om det moderne Grønland gennem mad og kultur. Direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus, Jørn Holbech, siger om samarbejdet:
”De Grønlandske Huse i Danmark samarbejder i forvejen på en lang række områder indenfor uddannelse, socialområdet og kulturformidling. Med denne udbygning af samarbejdet i deltagelsen i Food Festival bliver det grønlandske tiltag kun yderligere styrket, idet husenes forskellige profiler og kompetencer tilsammen skaber nye muligheder. Det gør Grønland mere synligt på netop et område, hvor Grønland har nogle særlige og unikke råvarer og naturressourcer. Det Grønlandske Hus i Aarhus deltager i år på Food Festivalen for 5. gang og glæder os til at præsentere Grønland sammen med Det Grønlandske Hus i Aalborg.”
Direktør i Det Grønlandske Hus i Aalborg, Bo Albrechtsen, mener, at det er vigtigt at kombinere mad og kultur.
”Det giver rigtig meget mening, når De Grønlandske Huse slår sig sammen, og med forenede kræfter styrker indsatsen for at formidle det moderne Grønland. På Food Festival 2019 bliver de grønlandske tiltag tilrettelagt med fokus på menneskene og kulturen bag maden. Næring er vigtig, og mad er vigtig – men mad er meget mere end bare næring. Mad er resultatet af en kulturs brug af råvarerne, og derfor er det nødvendigt at lære om kultur og levevis, hvis man til fulde vil forstå smagen af det måltid, vi spiser.”
Food Festival afholdes hvert år som afslutning på Aarhus Festuge med over 30.000 deltagende gæster. Det er Nordens største madfestival, hvor kokke, producenter og madentusiaster mødes for at dele madglæden og få ny inspiration. Læs mere om Food Festival her.
Programoversigt for ”Det Grønlandske Hus” på Food Festival 2019:
Alle dage - Arctic Street Food
Arctic Street Food fra Det Grønlandske Hus i Aalborg serverer smagsprøver og små anretninger fra deres food truck ved teltet fredag, lørdag og søndag. Maden er sponseret af Royal Greenland. Arctic Street Food er et socioøkonomisk inklusionsprojekt startet af Det Grønlandske Hus i Aalborg. I Arctic Street Food fortolker unge grønlændere råvarer fra Grønland på en ny og spændende måde.
Formålet er at give unge grønlændere en mulighed for at gå på opdagelse i egen kultur, for derved bedre at kunne forholde sig til deres egen identitet.
Fredag 6. september – Bestiarium Groenlandica
Kl. 14:00 og kl. 17:00
Artist talk med Maria Bach Kreuztmann. Maria vil fortælle om arbejdet med bogen ”Bestiarium Groenlandica”, en illustreret håndbog om grønlandske mytevæsner, ånder og dyr. Desuden vil Skoletjenesten fra Det Grønlandske Hus i Aalborg sammen med Maria stå for en kreativ workshop for børn, hvor fantasien og monstrene kan få frit løb.
Lørdag 7. september – Sæltarme og syteknikker
Kl. 11:00 og 15:00
Artist talk med tekstilkunstner og designer Julie Bach, der bl.a. fortæller om arbejdet med at bearbejde sælskind. Julie vil desuden stå for en workshop om anvendelsen af sæltarme, hvor hun hjælper os med at undersøge muligheden for at bruge arktiske idéer på lokale materialer (fåre- og grisetarme).
Kl. 11:00 - 17:00
Sæltarme og syteknikker – en workshop med tekstilkunstner og designer Julie Bach.
Kl. 12:00 - 13:00
Arrangement på Kokkescenen: Søren Gericke – Madlavning og fortællinger om kærligheden til Grønland. NB: kræver billet.
Søndag 8. september – Bæredygtighed i Arktis
Kl. 11:00 og 15:00
Lektor Ph.D. ved Aalborg Universitet Lill Rastad Bjørst taler om bæredygtighed i en arktisk kontekst – både i traditionel og i moderne tid. Ind imellem får vi lov til at lege med maden sammen med kok Lars Jeppesen i workshoppen ”Det legende køkken”.
Alle dele af programmet i ”Det Grønlandske Hus” på festivalen er gratis at deltage i. Dog kræver selve indgangen til festivalen billet, som kan købes her.
Det Grønlandske Hus i Aarhus og Det Grønlandske Hus i Aalborg ønsker alle en god Food Festival, og håber, at mange gæster vil kigge forbi teltet.
Velkommen til nye efterskoleelever
Det Grønlandske Hus i Aalborg byder de mange nye efterskoleelever velkommen til Nordjylland, og ønsker dem et godt ophold.
Husets efterskolevejleder rejste i august til København for at tage imod 50 grønlandske efterskoleelever. Eleverne er efterfølgende fordelt hos deres værtsfamilier i Nordjylland, og i alt er 90 nye grønlandske elever startet på en af de 16 efterskoler, der i år har grønlandske elever her i Nordjylland.
Forude venter eleverne et forhåbentlig vidunderligt ophold i Nordjylland. DGH Aalborg følger de unge gennem hele forløbet, og vil i løbet af skoleåret yde uddannelses- og socialvejledning til de unge.
Desuden har Det Grønlandske Hus i Aalborg følgende på programmet i forhold til arbejdet med efterskoleeleverne:
11. september drager uddannelsesafdelingen i DGH Aalborg til Grønlands Repræsentation, København. Her skal blandt andet drøftes den nye bekendtgørelse for tilskud til efterskoleophold i Danmark. Det Grønlandske Hus i Aalborg har sat efterskoleelevernes hjemkomst til Grønland, Den Frie Fagskole og uddannelsesvejledningen af de grønlandske elever på dagsordenen.
25. september får uddannelsesafdelingen i Det Grønlandske Hus i Aalborg besøg af elever og lærere fra Vrå Højskole. Vrå Højskole er den nordjyske højskole der modtager flest grønlandske elever, og skolen og DGH har derfor arbejdet tæt sammen i flere år.
26. september er Det Grønlandske Hus i Aalborg vært ved Efterskoleforeningens årlige netværksmøde for efterskoler med grønlandske elever. På programmet er blandt andet sprog- og kulturforskelle.
Du kan læse mere om efterskoler og vejledning her:
https://dgh-aalborg.dk/efterskole-dansk (dansk)
https://dgh-aalborg.dk/efterskole-kalaallisut (kalaallisut)
Musik fra Grønland, Færøerne og Danmark = GFD
Grønland, Færøerne og Danmark (GFD) udgør udover rigsfællesskabet også et musikalsk fællesskab. Hør ny musik fra de tre lande med en hel aften i godt selskab, når ni kunstnere fra “GFD Collective” gæster 1000Fryd i Aalborg d. 19. oktober.
Musiker Vibeke Falden har taget initiativ til projektet, og Det Grønlandske Hus i Aalborg er medarrangør for aftenen. Billetter koster 60 kr. og kan købes her.
Se herunder, hvilke musikere der spiller (musikerne spiller hver i 20 minutter af deres egen musik):
Fra Grønland:
Da Bartali Crew (elektronisk)
Jens Kleist (rap)
https://youtu.be/2YWOPLoc21I
Fra Færøerne:
Silvurdrongur (rap/spoken word)
https://youtu.be/5xTXm2rK1W0
Jasmin Mote (pop)
https://youtu.be/qNeL1ZSktzY
+ Karl Andrias Stóra
+ Per Ingvaldur Højgaard Petersen
Fra Danmark:
Fjer (r’n’b)
https://youtu.be/L247m9LHHvo
Banditte (rap)
https://youtu.be/_KTs1N2DvWE
Vibeke Falden (elektronisk/pop)
https://youtu.be/oB7-01OcBcE
Om GFD Collective
GFD står for Grønland, Færøerne og Danmark. Musikerne i GFD Collective fra Grønland, Færøerne og Danmark spiller for første gang på fælles scene, med fælles udgivelse og fælles tour. Meningen er at sætte fokus på alle de lokale talenter der er indenfor rap, R’n’B og elektronisk musik i Grønland, Færøerne og Danmark.
Et hold af kunstnere mødes til en fem dages musikproduktions- og skrivecamp i uge 42 i oktober 2019, som vil munde ud i et færdigt album og en tour i foråret 2020.
Touren går til alle tre lande (og potentielt flere), og drømmen er at musikken ikke blot bliver til et album men også bliver første skridt mod at integrere kulturer og skabe ny historie for en ny generation.
GFD Collective giver hver enkelt kunstner mulighed for at fortælle sin egen historie, med sine egne ord, på sit eget sprog.
Åben Rådgivning i Hjørring
Til dig, der ikke har mulighed for at komme til Aalborg.
Åben Rådgivning i Hjørring er åben en tirsdag i måneden fra kl. 11-15:00.
Se hvilke datoer vi er i Hjørring her.
Du finder den åbne rådgivning på adressen: lokal nr. 3 Forsamlingsbygningen Østergade 9, 9800 Hjørring
Del gerne med familier og venner i Hjørring og opland - så sparer de måske en tur til Aalborg.
Læs mere om Det Grønlandske Hus’ åbne rådgivning her.
Der er fortsat åben rådgivning i Aalborg alle hverdage og desuden i Frederikshavn på udvalgte datoer. Læs mere her.
Du kan med fordel bestille tid. Du kan også komme forbi, så finder vi tid til dig. Kontakt Per eller Ane:
Marlunngorneq nal. 11-15:00 Hjørringimiissaagut maani: lokal nr. 3 Forsamlingsbygningen Østergade 9, 9800 Hjørring. Ammasarfiit.
Apeqqutissaqaruit Inunnik Isumaginninnermi immikkoortortaqarfik Kalaallit Illuani saaffigineqarsinnaavoq, sulisut ukua saaffigisinnaavatit:
Per Hjelm Hansen
Tlf.nr. 30 95 79 67
E-mail: phh@dgh-aalborg.dk
Ane Inuk Lundblad Bengtsen
Tlf.nr. 30 79 68 79
E-mail: al@dgh-aalborg.dk
Tamatta-mi Atuisunut ataatsimiititaliamik pilersitsineq // Oprettelse af Brugerråd i Tamatta
Der er et ønske om, at der oprettes et Brugerråd for Tamatta. Derfor inviteres du til informationsmøde i Det Grønlandske Hus, Vesterbro 79, Aalborg
Onsdag den 4. september kl. 15-16.30
I Det Grønlandske Hus Aalborg har vi et ønske om, at brugere af huset bliver mere inddraget i de ting der sker her i huset. Vi synes, det er vigtigt at man tager ansvar for huset, og kan komme med ideer til, hvad der skal ske.
Vi vil meget gerne høre jeres meninger og invitere til, at der oprettes et Brugerråd.
Vi håber at se jer til mødet.
Tamatta-mi Atuisunut ataatsimiititaliamik pilersitsineq
Tamattami Atuisuniit kissaatigineqarpoq ataatsimiititaliamik atuisut sinnerlugit pilersitsinissaq. Taamaattumik paasititsiniaanermut ataatsimiititsinissamut Kalaallit Illuani, Vesterbro 79, Aalborgimiittumut qaaqquneqarputit.
Pingasunngorneq septembarip 4-ani nal. 15-16.30
Kalaallit Illuata sammisassaqarnerup tungaanut atuisut peqataatinneqarnerulernissaat kissaatigaa. Kalaallit Illuata pingaartippaa Kalaallit Illuanik atuisartut akisussaaffeqarnerunissaat isumassarsianik sunik sammisassanik kissaateqartinneqarnissaat.
Isummasi tusarusuppagut, atuisunullu ataatsimiititaliamik pilersitsiniaanermi qaaqqullusi.
Neriuppugut ataatsimiisitsinissatsinnut aggialluarumaartusi.